A B C Č D Ď E F G H CH I J K L M N O P Q R Ř S Š T Ť U V W X Y Z Ž
ID 2468 ::: kryptomelan

kryptomelan

kryptomelan

kryptomelanFYZIKÁLNĚ - CHEMICKÉ VLASTNOSTI

anglicky: Cryptomelane (mindat.org) nebo (webmineral.com)
německy: Kryptomelan (mineralienatlas.de)
fotogalerie: (rockhound.cz)

kryptomelanOBRÁZKY

kryptomelan kryptomelan kryptomelan kryptomelan

kryptomelanOBECNÉ INFORMACE

klasifikace - Strunz 8IV/D.08-20
chemické složeníRRUFF (2002):
K(Mn4+,Mn2+)8O16
IMA (1998):
K(Mn4+,Mn2+)8O16
HOM:
K1-1.5(Mn4+,Mn3+)8O16
Fleischer:
K1-1.5(Mn4+,Mn2+)8O16
tvrdost od - do6.0 - 6.5
hustota od - do4.170 - 4.410
barvaocelově šedá až černá
krystalická soustavajednoklonná
barva vryputmavě hnědá
lommiskovitý
leskpolokovový
štěpnost-
popsalRichmond & Fleischer
v roce1942
kryptomelan


Najdete v nabídce internetových obchodů



kryptomelanLOKALITY

Čechy:
Jáchymov (Joachimsthal, Karlovy Vary district) [4].
Vápenný Podol (u Chrudimi, okres Chrudim) [3].


kryptomelanLITERATURA

(1) Bernard J.H., Rost R. & al.(1992): Encyklopedický přehled minerálů. Academia, Praha, p.306.
(2) 34-168, 29-1020, 20-908, 4-778.
(3) Tuček Karel (1970): Naleziště českých nerostů a jejich literatura 1951 - 1965. Academia Praha, p.687(Vápenný Podol).
(4) Ondruš P., Veselovský Fr., Hloušek J., Skála R., Vavřín I., Frýda J., Čejka J., Gabašová A. (1997): Secondary minerals of the Jáchymov (Joachimsthal) ore district. Journ. Czech Geol. Soc. 42
(4), 3-76.
(5) Anthony J.W., Bideaux R.A., Bladh K.W., Nichols M.C. (1997): Handbook of Mineralogy, Volume III, Halides, Hydroxides, Oxides, Mineral data publishing, Tucson, Arizona, s.148.
(6) Birch W.D., Van der Heyden A. (1997): Minerals of the Kintore and Block 14 open cuts at Broken Hill, New South Wales. Austral. Jour. Mineral. 3(1), 23-83.



 
Galerie NEROSTY.CZ
Prodejní galerie NEROSTY.CZ
kalcit
https://www.nerosty.cz/mini/16143.jpg
křišťál
https://www.nerosty.cz/mini/16012.jpg
jaspis
https://www.nerosty.cz/mini/16190.jpg
 

MINERÁL.CZ
©1999-1942 mineral.cz & autoři příspěvků

Pro aktivaci košíku musíte zadat svůj email. Aby bylo možné ukládat zboží do košíku, tedy pro základní funkčnost webu, je následně vytvořen soubor cookies. Pokračováním v nákupu s tím souhlasíte.






ochrana před zneužitím spamovacími roboty